Sammendrag fra RIKOs seminar om fredsopbygning i Afghanistan.

Paneldeltagere ved RIKO seminar om fredsopbygning i Afghanistan fremhæver betydningen af dækning af afghanernes basale behov som vejen til et fredeligt Afghanistan.

Af Yari Kofi Dakinah 

Forsoning i Afghanistan kræver, at den afghanske regering legitimeres i afghanernes øjne, at ngo’erne i Afghanistan får mulighed for at sikre dens legitimering, og at de internationale sikkerhedsstyrker forlader landet. Det er hovedbudskaberne fra RIKOs seminar om fredsopbygning i Afghanistan, der blev afholdt den 26. maj på CaféLiva i København.

Tre af de fire paneldeltagere, Allan Mygind Vokstrup, tidligere direktør for Dansk Folkehjælps Danish Assistance to Afghan Reconstruction and Technical Training; Michael Semple, anerkendt Talebanforsker ved Queen’s University Belfast, anerkendt analytiker af Taliban-bevægelsen; og Nagieb Khaja, journalist, Afghanistan-ekspert og rådsmedlem i RIKO påpeger, at regeringens manglende legitimitet spiller en helt central rolle i konflikten i Afghanistan. Mens aftenens fjerde debattør, Helga Thorolfsdottir, gæsteforsker på CRIC, skildrer hendes personlige oplevelser som ligestillingsrådgiver i landet.

En inkompetent regering styrker Taleban

En ineffektiv regering med svag moral er en af de primære udfordringer til forsoning i Afghanistan, ifølge Nagieb Khaja.

Forsoning forudsætter, at den afghanske regeringen vinder sit folks tillid tilbage, pointerede han på Café Liva. Han mener, at opbakningen til Taleban i høj grad skyldes, at afghanerne er utilfredse med deres egen regering.

”Taleban vil komme til forhandlingsbordet, hvis den afghanske regering opfylder befolkningens basale behov”, påpeger han i sit oplæg og uddyber efterfølgende sin pointe: ”Afghanerne støtter Taleban, fordi de oplever, at regeringen ikke er interesseret i at varetage deres behov. Den ‘almindelige afghaner’ ser i stedet et provokerende omfang af nepotisme og korruption i regeringen. Det er årsagerne til, at afghanerne ikke bakker op om regeringen”.

SE OGSÅ: NAGIEB KHAJA ER IKKE PARAT TIL AT LOVPRISE DET AFGHANSKE PRÆSIDENTVALG

Allan Mygind Vokstrup er på linje med Khaja. Han ser også manglende dækning af afghanernes basale behov som afgørende for at få dem til at holde op med at støtte oprørsgruppen.mindelige afghaner” ser i stedet et provokerende omfang af nepotisme og korruption i regeringen. Det er årsagerne til, at afghanerne ikke bakker op om regeringen”.

Ngo’erne kan levere

Det internationale samfund bør i højere grad anvende NGO’erne i Afghanistan til at levere det, de lokale har brug får, mener Vokstrup.

”Forsoning i Afghanistan forudsætter, at den afghanske regering opfattes som legitim af landets befolkning”, siger han i sit oplæg og forklarer også, hvordan han den opgave bedst løses, ”Regeringen bliver legitim, når der bliver leveret, sikkerhed og udvikling til afghanerne. Det er ikke lykkedes regeringen at levere indtil nu, og derfor bør leveringen i langt højere grad ske via NGO’er og ad lokalpolitiske kanaler”.

Michael Semple forholder sig ligesom Nagieb Khaja også til, hvordan man kan eliminere opbakningen af Taleban, men fokuserer i højere grad på konsekvensen af vestlige styrkers tilstedeværelse i Afghanistan.

De internationale styrker hjælper Taleban

Overdragelsen af ansvaret for den militære indsats i Afghanistan fra ISAF til de afghanske sikkerhedsstyrker, The Afghan National Army, ANA, er en mulig katalysator for fred i landet. Det kan ved udgangen af 2014, hvor ansvaret overdrages og langt de fleste kampstyrker forlader landet, blive sværere for Taleban at rekruttere afghanere til at bekæmpe andre afghanere end som nu, at bekæmpe en udefrakommende modstander, mener Michael Semple.

Semple

”Visse dele af oprørsgruppen har indset, at den almindelige afghanere ikke ønsker at kæmpe imod ANA. Hvis denne gruppe får lov til at blive stærk nok til at blive dominerende over den radikale del af Taleban, så er forsoning i Afghanistan muligt”, fortæller Semple på Café Liva, før han forklarer, at det internationale samfund kan understøtte denne proces”.

”Det, som det internationale samfund kan gøre for at fremme dette, er at acceptere, at Taleban, den mest effektive organisation i Afghanistan, bliver en del af den kommende regering. Det vil give de forhandlingsindstillede oprørere gode kort på hånden”, afslutter han.

SE OGSÅ: RIKOVIEWS: GETTING AFGHANISTAN RIGHT

Det skal dermed blive interessant at se, hvilken indflydelse Taleban eventuelt får i den kommende regering. Om regeringen kan få bugt med korruption og nepotisme samt formår at dække afghanernes basale behov. Eller om det internationale samfund i højere grad begynder at kigge mod ngo’erne i Afghanistan og de lokalpolitiske kanaler for at sikre levering af sikkerhed og udvikling til landets befolkning.

Yari Kofi Dakinah er kandidat fra Syddansk Universitet og bestyrelsesmedlem i RIKO

Afghanistan_seminar