Af Søren Riishøj

Det går som bekendt trægt, når det gælder at få mæglet og deeskaleret konflikten i Østukraine. En af dem der har engageret sig konstruktivt i mæglingsforsøg har været den tidligere præsident Leonid Kravcuk. Han siger, at et særligt mæglingsmøde mellem lederne i Rusland og Ukraine ville være oplagt. Problemet er frem for alt fraværet af tillid og konstruktiv dialog mellem parterne. Konflikten i Donbas kan kun løses ved at give Minsk II aftalen fra 2015 et ”serviceeftersyn” og nyt indhold. Der er flere veje at nå dertil, erklærer han til ”112.Ukraina television channel”. En nyrevideret aftale skal forholde sig til alle aspekterne af en løsning, herunder spørgsmål relateret til Ukraines territoriale integritet. Den trilaterale kontaktgruppe, bestående af repræsentanter fra Rusland, Ukraine og OSCE underskrev 12. februar 2015 en 13-punkts plan med henblik på at opfylde Minsk I aftalen fra september 2014, som fik tilslutning fra de fire lande, der deltager i ”Normandietformatet”, Rusland, Frankrig, Tyskland og Ukraine. Denne opfølgende aftale er blevet kaldt Minsk II aftalen, og det er den, Kravcuk gerne ser ajourført. I Minsk II aftalen er vedtaget en våbenhvile, tilbagetrækning af tunge våben og en plan for en varig løsning, herunder gennemførelse af valg samt en varig løsning på spørgsmålet om en selvstyreordning for Donbas via en forfatningsreform. Regeringen i Kiev har med henvisning til sikkerhedssituationen og den manglende overholdelse af våbenhvilen ikke levet op til kravet om vedtagelse af en ”speciel status” for Donbas og afholdelse af valg, og insisterer på at sikre sig kontrollen over grænsen til Rusland. Men det kan iflg. Minsk II dog først ske efter nyvalg i Donbas, og det har ikke været muligt indtil nu.

 

Anbefaling:

Den danske regering og Folketinget bør slutte op om Kravcuks initiativ og bør, ganske som den tyske udenrigsminister, støtte Macrons mæglingsforsøg og åbent tage afstand fra de nye amerikanske leverancer af tunge våben til Ukraine. Konflikten i Østukraine kan ikke vindes gennem krig.

 

Søren Rishøj er vejleder for RIKOs frivilliggruppe Research and Analysis og medlem af Rådet